2015. május 15., péntek

Tanítás és a Biblia

Azt hiszem, itt az ideje egy kis életet lehelni a blogomba. Ha bárki arra számít, hogy most leírom, mi történt az elmúlt időszakban, csalódást kell okozzak. Egy régi tervet, álmot szeretnék most megvalósítani, pontosabban ezt a megvalósítást elkezdeni.

Hogy mi is ez? Bevezetésül álljon itt két idézet:

"Mert Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, mélyre hatol, az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait. Nincsen olyan teremtmény, amely rejtve volna előtte, sőt mindenki mezítelen és fedetlen az ő szeme előtt. Neki kell majd számot adnunk." (Zsidók 4:12-13.)

"A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy az Isten embere tökéletes és minden jó cselekedetre felkészített legyen." (2 Tim 4:16)

Két nagyon érdekes dolgot ír saját magáról a Biblia. Egyrészt azt vallja, hogy élő és ható, azaz ma is aktuális és hatása van emberek életére, tehát az én életemre is, valamint ez a hatás lényeges és szemmel látható, olyan, mint amikor megműt az orvos.

A másik állítása az a Könyvek Könyvének, hogy hasznos többek között a megjobbításra, és felkészít a jó cselekedetekre. Tehát jobbá tudja tenni a cselekedeteimet, így a munkámat is.

Több, mint 13 éve olvasom nap mint nap a Bibliát, és kb. 10 éve tanítok informatikát különböző egyetemeken. Arra a meggyőződésre jutottam, hogy a Biblia jobbá tudja tenni a munkámat, és így hatással is van arra, tehát Isten jelleme át tud "szivárogni" az óráimon keresztül. Félelmetes volt megtapasztalni, hogy egy több ezer éves könyvből lehet tanulni pedagógiai módszereket, holott ez a tudomány még nem is létezett abban az időben. Ha összevetem a Bibliát és a pedagógia tudománya által ajánlott módszereket, több egyezést, hasonlóságot találhatok, mint gondolnám.

Az alábbi néhány (5-6-7?) részes sorozatban szeretném megosztani ezeket a felfedezéseket, mármint, hogy miként tesz Isten engem jobb tanárrá az Igéjén keresztül. Szeretnék gyakorlatias és egyben őszinte is lenni, mert nem mindegyik terület megy jól, és be tudok számolni pozitív és negatív példákról is.

A következő témákat szeretném érinteni:

  • igazságosság
  • tisztesség
  • tisztaság
  • kegyelem és igazság kérdése
  • alázat, szolgálat és vezetés
  • bátorítás, biztatás
  • személyválogatás, protekció kérdése
  • ...és még ami az eszembe jut
Ha van kedved, tarts velem! :) Izgalmas és őszinte utazás lesz, reményeim szerint! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése